sâm. iun. 22nd, 2024
Pensiile comunitare sunt definite în Regulamentul CE 987/2009 și se stabilesc pentru cetățenii UE care cotizează în 2 sau mai multe țări din Comunitatea Europeană.

La nivelul UE se recunoaște întreaga vechime în muncă prestată în statele UE, însă fiecare stat calculează o pensie conform legislației proprii în domeniul pensiilor publice(mai multe aici).

Care ar fi avantajul unei pensii achitate de alt stat UE?

Un prim avantaj ar fi o pensie care este predictibilă pe termen lung, în sensul că nu trece prin recalculări repetate așa cum se întâmplă în România.
Al doilea ar fi că puterea de cumpărare nu se erodează așa timpuriu datorită plății în moneda euro.
De asemenea pensiile minime trec ușor de 500 euro lunar, față de 1125 lei cât este acum în România.

Care ar fi dezavantajele?

Un prim dezavantaj, greu de înțeles pentru femeile din România, este vârsta la care se pot accesa pensiile. Sistemele de pensii au ca indicator al plății pensiei de bătrânețe funcție de speranța medie de viață din statul UE în acre s-a realizat cotizarea.

Astfel că, dacă în România vârsta de pensionare poate începe chiar și sub 63 de ani funcție de data nașterii, în vest aceasta începe de la 65 și poate ajunge la 67 de ani sau chiar mai mult ( Ex Olanda). Astfel că femeile din România vor fi nevoite să trăiască până la 65-67 de ani doar cu o parte din venitul cuvenit la data retragerii din activitatea profesională, cel asigurat de România.

Dacă mai punem la socoteală că o pensie comunitară se emite după cca 1 an atunci vârsta de la care va avea în plată întreg venitul din pensie poate ajunge la 68 de ani.

Al doilea ar fi că plata prin transfer bancar din euro în lei este diminuată de comisioanele bancare și de schimb valutar care poate ajunge la 40-50 euro.
Al treilea ar fi legat de procedurile de accesare care sunt mult mai complicate decât pensia națională.

www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *