Dum. apr. 14th, 2024

Băi frate vin sărbătorile! Unde mergem? Stabiliți voi locația noi aducem berea și voi ce să punem în ceaun și la gratar. A.., am uitat, ceafa o aducem noi.

Cam așa sună un dialog între ..bărbați, iar România are sărbători și dacă nu are se ivesc..zile de naștere, zile onomastice, sfinți..zile de necaz, de bucurie.

Rezultatul? Este printre statistici, printre noi, prin spitale… parastase etc.

Statisticile arată că numai în 2022 în România au fost peste 5000 de decese prin accidente auto in care barbatii au fost ( nu mai sunt) soferi, mulți dintre ei aflați sub influența alcolului.
Munca sedentară, alcoolul și gratarul au adus la apariția unor boli fatale care au decimat randurile bărbaților: infarct, afecțiuni ale ficatului ( ciroza), diabetul, atacul vascular..au fost principalele amenințări la adresa vieții bărbaților.

Unii ar spune că astea sunt tradițiile. Chiar așa ?

În fine, orice s-ar spune realitatea este că speranța medie de viață în România arată cam așa:

– bărbați 70,5 ani
– femei 78,4 ani ( sursa insse)

Raportând datele la cât de ”lungă” este pensia, putem concluziona că în cazul bărbațior, la care vârsta de pensionare este 65 de ani și perioada de cotizare la sistemul de pensii este de 35 ani, pensia este de 15,7% față de perioada de cotizare.
În cazul femeilor la care varsta standard de pensionare 62 ani, iar stagiul complet de cotizare( azi 32 ani) se poate constata că pensia este ceva mai ”lungă” adică 51,25% raportată la perioada de cotizare.
În raport cu bărbații care beneficiază de pensie în medie 5,5 ani, femeile se bucură de pensie 16,4 ani adică aproape de 3 ori mai mult.
Se poate remarca o anomalie și anume că cei care cotizează mai mult, bărbații, nu se pot bucura de pensie dar ”consumă” din plin salariul.

04.01.2023

www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *