lun. sept. 9th, 2024
Poate nu pentru prima data, efectul deciziilor politicului la nivel inalt, aduce efecte nedorite asupra pensionarilor.

Stim ca in tarile din vest procentul celor care detin in proprietate o locuinta este mai scazut decat in est, asa se face că dupa pensionare pentru fostul angajat din vest, pensia nu putea asigura pastrarea nivelui de trai anterior.

Costurile cu medicatia si intretinerea sanatatii cresc , urmare ocuparea unui loc intr-un centru de sanatate (azil) este de dorit dar costurile sunt peste puterile pensionarului de rand. Cum in est serviciile de acest gen sunt mai ieftine, un numar tot mai mare de pensionari din vest au luat calea estului si chiar din Asia pentru un loc in centrele de sanatate pentru care pensia din vest este mai mult decat suficienta.

Pensionarii britanici nu au facut exceptie de la regula asa ca au gasit gzduire buna in continent fiecare după „buzunar,, asa din Spania pana spre ..Romania, desigur nu toti pensionarii au venit doar pentru centrele de sanatate ..uni au cumparat proprietati iar altii pentru afaceri.

Brexit…….

Efectul separarii insulei si oficial nu numai natural de continentul european a adus mari batai de cap pensionarilor britanici. Noile reguli de sedere pentru britanici cer ca un rezident non EU sa fie necesara viza cu tot ceea ce tine de ea.

Statistice UK arata ca mai mult de 400000 de britanici traiesc in afara insulei si nu mai putin de 10947 de pensionari sunt  in UE gata sa se intoarca. Numai din Spania sau intors peste 1800 din cei peste 103000 care traiau in peninsula iberica in 2020. Unul din 10 pensionari britanici din Cipru, Italia si Grecia deja sau intors in Marea Britanie.

Anul trecut peste 3000 de pensionari si-au facut bagajele si sau intors in UK din UE.

Pentru Marea Britanie intoarcerea unui numar mare de persoane vulnerabile in pandemie dar nu numai, va duce cu siguranta la o suprasolicitare a sistemul sanitar si a serviciilor de asistenta sociala.

Pensionarii si-au vandut la plecare proprietatile imobiliare, iar acum nu mai au unde sa se intoarca iar multi nu isi vor permite plata unei chirii sau un loc in centrele de snatate (azile).

Mediul social a reactionat prin pozitii pro si anti UE.

Vin acasă la ce? mulți oameni și-au vândut casele pentru a cumpăra proprietăți în Spania. Nu au nimic aici. Acum trebuie să pretindă locuințe aici?
Avem 600.000 de solicitanți de beneficii UE plus 4.400.000 de cetățeni europeni care oferă puțin și beneficiază de beneficii de muncă, în timp ce 460.000 de pensionari bogați din Marea Britanie locuiesc în UE.
Să taxăm UE pentru dumpingul social și costurile pentru infrastructura noastră.
Contribuția netă la Marea Britanie a migrației către UE a fost întotdeauna foarte pozitivă, dar cei care vă plac nu vor niciodată să afle adevărul.
Acum suntem împovărați de peste 10000 de pensionari în creștere care se întorc în Marea Britanie pentru a crește povara asupra NHS, am pierdut veniturile fiscale ale lucrătorilor din UE pe măsură ce pleacă, exporturile se prăbușesc, peștii putrezesc, porturile sunt goale și serviciile financiare se mișcă catre Europa.
Cu toate acestea, iluzia continuă ..

Imigrația nu trebuie să aibă loc numai din UE, ci există o lume întreagă acolo. Vom avea un sistem de imigrație care să permită Regatului Unit să stabilească de ce resurse au nevoie, fie că este vorba de asistenți medicali, medici sau orice altceva, determinat de factorii de decizie politici. Nu vom avea o politică de ușă deschisă care să permită accesul oricui. Politicile de ușă deschisă pun prea multă presiune pe infrastructura noastră. Ce rost are un recensământ atunci când milioane de oameni inundă doar din străinătate, nu putem planifica / administra și aceasta este consecința migrației necontrolate a UE

Noua viză de reședință necesită o dovadă a unui venit de 2000 EUR. Nu este surprinzător că unii nu pot îndeplini această cerință..În 2015 era 465 €.
Aș sugera că 2000 de mii de euro este mai mare decât media plătită de lucrătorii normali aici.

surse:moneyadvice.co.uk .

 

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *