sâm. iun. 22nd, 2024

KENYA, parcuri naționale , rezervații naționale.

Kenya (jamhury ya Kenya- denumirea in limba Bantu)  are o populatie de peste 45 miloane de cetățeni și are in componență mai multe grupuri etnice printre care 8 de bază : Kikuy , Luhya, Kalejin, Luo, Kamba, Somalez, Kisii, Mijikenda, și Meru. Moneda naționala este Silingul kenyan.

Parcuri naționale

Guvernul kenyan a închis parcurile naționale pentru activitatea turistică ca măsura complementară de a împiedica răspândirea virusului Covid 19. Printre rezervațiile naționale sunt și  Tsavo-Mkomazi, Amboseli-Kilimanjaro, Mara, Meru și Laikipia-Samburu;

Numai că în lipsa turiștilor vor scădea fondurile alocate pazei parcurilor naționale iar cele mai importante parcuri sunt cele care găzdueisc animale rare aflate pe lista celor pe cale de dispariție. Din bugetul total al parcurilor peste 60% reprezintă cheltuielile cu personalul angrenat în activitatea parcurilor, subvențiile și donațiile reprezintă cca 30% din bugetul total iar turismul aduce cca 45% din necesarul de lichidități necesarul de lichități anuale ale rezervațiilor naționale. (kwe.go.ke).

Turismul

Fiecare turist străin trebuia să achite un tarif zilnic de 60 USD pentru un adult și 35 USD  pentru copii sau studenți spre exemplu la vizitarea Parcului Amboseli/Nakuru fără alte costuri adiacente pentru alte servicii asociate turismului prin rezervații ( picnic, pescuit, etc). Vezi aici tarifele din parcuri.(kws.go.ke) Numai în anul 2017 au fost 1.950.325 turiști care au vizitat parcurile și rezervațiile din Kenya asigurând aproape jumătate din costurile de administare a parcurilor naționale.

Braconajul

În această situație braconajul ar putea zădărnicii toata munca depusă până acum în salvarea speciilor pe cale de dispariție.

Corespondentul rfi.fr spune că ecologiștii implicați în administrarea parcurilor declară că ” azi sunt sub amenințate toate animalele cu corn”;

Printre cele mai amențate animale sunt rinocerii, care necesită monitorizarea 24/24 ore, fapt ce a dus până acum la rezultate încurajatoare deoarece populația de rinoceri a început să crească.

Micșorarea fondurilor alocate parcurilor duce implacabil la reducerea paznicilor, iar braconierii știu acest lucru și cu siguranță vor profita de această situație.

Stategia guvernului din Kenya a fost să implice populațiile locale oferindu-le locuri de muncă la paza parcurilor dar nu numai, acum odată rămași fără susrse de venit ar putea chiar participa alături de braconieri la uciderea animalelor pe care mai ieri le apărau chiar și numai pentru a-și asigura hrana din carnea animalelor.

 

 


Girafa albă

 

Prin urmare așteptările specialiștilor în fauna Africii de Est sunt cele mai îngrijorătoare, înmulțirea activităților de braconaj vor duce la dispariția unor animale pe care le vom vedea doar în poze, precum lupul australian și cine știe poate chiar a girafei albe, din care sunt monitorizare putine exemplare și așa din cele 3 aflate în Kenya 2 au fost deja ucise. ( Sursa rfi.fr).

06.04.2020

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *