Dum. iul. 14th, 2024

Grecia, forta de muncă calificată , investitori, pensionari cu taxe scăzute.

Criza economică din anii 2008 a lovit crunt economia elenă și cum sistemul public de pensii era în strânsă legătura cu bugetul de stat , a avut de suferit.

Urmare, de la pensionari la oameni de afaceri au plecat din Grecia în țări unde econoomia era mai stabilă și condițiile de viață mai bune.

Guvernul grec, pare că a reușit să întoarcă roata, astfel au găsit o soluție pentru a-i dtermina pe cei plecați dar nu numai să se întoarcă acasă sau în noua casă.

Scutiri de taxe pentru reîntoarcerea în țară

Prin legea 4758/2020  statul elen asigură facilități fiscale pentru cei care se intorc si muncesc  sau deschid afaceri cu rezidența fiscală în Grecia.

Peste 4500 de muncitori străini și independenți, precum și greci care au părăsit țara în timpul crizei economice, și-au transferat reședința fiscală în Grecia, beneficiind de regimul fiscal favorabil, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. De fapt, față de datele din iunie 2022, numărul angajaților care au sosit in Grecia a crescut aproape de patru ori.

Potrivit legislației (prevederile Legii 4758/2020 la articolul 58) a fost instituită o scutire de impozit pe venit de 50%, pentru o perioadă de până la 7 ani, cu condiția ocupării unui loc de muncă remunerat sau a începerii unei noi activități.

Aceasta este o măsură care contribuie semnificativ la efortul așa-numitului „câștig cerebral”, adică revenirea în țara  natală din străinătate a resurselor umane cu un nivel ridicat de pregătire profesională, abilități și abilități profesionale.

Investitorii bogați în creștere
Cei 124 de oameni bogați care și-au transferat rezidența fiscală în Grecia, dintre care mulți sunt expatriați greci în principal din industria navală, investesc în imobiliare și acțiuni ale companiilor necotate. Noii rezidenți fiscali conform legislației vor trebui să investească în termen de trei ani suma de 500.000 de euro în imobiliare, acțiuni, obligațiuni etc. Conform legislației, vor trebui să dețină investiția pentru o perioadă de 15 ani.

Pensionari

În fine, în sistemul special de impozitare alternativă pentru pensionarii străini din Legea 4714/2020, din 2020 până în prezent au fost aprobate 335 de cereri din cel puțin 21 de țări, în timp ce 120 sunt în curs de procesare și se reamintește că, potrivit prevederilor acestei legi, pensionarii care își transferă rezidența fiscală în Grecia sunt impozitați cu 7% pe veniturile de origine străină.

www.lapensie.ro

21.01.2022

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *