sâm. iun. 22nd, 2024

Măsuri de protectie pentru viața pensionarilor; masca chirurgicală, reciclare, refolosire, purtarea corectă a măști anti-covid 19.

Lipsa măștilor de protecție , la câteva zile de după anunțul epidemiei, din farmacii a dus cu sine la soluții alternative de acoperire a căilor respiratorii.
Dacă în spitale necesarul de măști a fost suplimentat așa încât , cel puțin măștile chirurgicale se pot înlocui după perioada de timp stabilită putând fi înlocuite cu altele noi, pentru mediul ex-sanitar lucrurile nu stau așa.

Vom insista asupra măștilor chirurgicale de unică folosință

Înainte de orice trebuie cunoscut că distanța față de o persoană infestată trebuie păstrată (1,5-2 metri) deoarece particulele de lichid din strănutul sau respirația bolnavului pot ajunge și în ochi sau pot fi inspirate dacă masca nu este aplicată corect ( cât mai bine poziționată pe față).

Câteva recomandări înainte de folosire:

  • înainte de utilizarea ei trebuie să vă spălați cu apă și săpun pe mâni
  • înainte de o aplica pe față verifică care este partea de ”sus” și partea de ” jos”, partea de sus are conturul mai tare fiind intărită cu un fir metalic ce asigura plierea ei pe nas
  • odată stabilită partea de ”sus” a măștii este de știut ca aplicarea ei se face intotdeauna cu partea colorată spre exterior iar dacă masca are o singură culoare de regulă cea mai aspră se pune spre exterior.
  • masca aplicată va fi de sub bărbie și până peste nas cat mai ermetic aplicată pe față pentru a asigura că inspirarea și expirarea aerului se face doar prin mască.
  • După umezire  masca va fi inlocuită, de regulă la cca 3 ore de utilizare continuă.

Se poate reutiliza acest tip de mască ?

În primul rând trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante la tratamentul aplicat pentru reciclarea măștii.
Sunt posibile trei tipuri de tratamente: termic, chimic și iradierea.
Orice tratament am aplica trebuie ca performanțele, în blocarea accesului bacteriilor și a virușilor, să rămână intacte.

Tratamentul termic

În acest caz putem alege să îl realizăm prin fierbere, cuptor sau aburire, fie că masca este pusă în apă fierbinte pentru o perioada de cca 15 minute sau deasupra unei oale cu aburi , spălată și apoi uscată cu fierul de călcat trebuie reținut că aceste procedee de reutilizare a măști chirurgicale nu pot fi repetate de mai multe ori însă este de dorit să purtați chiar și o mască reutilizată decât deloc și ideal să puteți avea măști noi pentru fiecare ieșire din casă.

Tratamentele chimice si iradierea

se realizează în laboratoarele spitalelor și sunt mai puțin la îndemâna unei gospodării obișnuite.

11.04.2020

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *