vin. apr. 26th, 2024

Situația fără precedent, generată de pandemia COVID -19, cere soluții prin care măsurile de distanțare fizică/socială să nu împiedice accesul la protecția socială.

On-line-ul frate cu românul ?

Dacă până mai anii trecuți, autoritățile au fost greu de convins să majoreze procentul de activitate ” de acasă” sau cu ”clientul de acasă” prin intermediul platformelor on-line, acum simt acut lipsa de practică în domeniu.


Ca o paranteză nu pot să nu amintesc situația cultelor religioase care damnau mediul on-line și chiar privitul la televizor, iar acum nu știu cum să își apropie enoriașii la o ”video-lucrare a Domnului”; ( ” Dați click pe lucrarea Domnului.. . Ce să dăm ? Pomelnic ? Dați clickkk !!)

Premoniție sau nu, încă de la începutul mandatului de ministru al muncii, Doamna Violeta Victoria Alexandru a încurajat casele de pensii să fie mai active on-line și să ofere cât mai multe servicii, pensionarilor și viitorilor pensionari, prin poștă electronică, acum ”încurajarea” a devenit necesitate.

Serviciul de Evidență al Populației întră-n horă

Până la 15 iunie certificatul de deces nu va trebui prezentat de către solicitant caselor de pensii.
Ordonanța de urgență emisă de Guvernul României  (OUG 55 din 23 Aprilie 2020 ) stabilește că pentru respectarea măsurilor de distanțare fizică, certificatul de deces , document de bază în emiterea pensiilor de urmaș și a ajutorului financiar acordat în cazul decesului asiguratului ( si chiar pentru ultima pensie) va fi acum transmis pe cale electronică de către Serviciul de Evidență al Populației . Acest serviciu va fi aplicat până la maxim 30 de zile de la încetarea oficială a stării de urgență.


citeste și legislația la zi pentru pensii


De știut !

Mecanismul prin care se vor face aceste comunicări pentru pensiile plătite de către statul român, rămâne de aflat de la cele două instituții implicate: Casa de Pensii și Serviciul de Evidență al Populației din fiecare județ/sector, inclusiv în cazul pensiilor comunitare de urmaș și a ajutorului de deces pentru rezidenții din România. Trebuie reținut că pentru pensiile comunitare achitate de către alte state membre ale UE inclusiv pentru pensiile internaționale, sau pentru cetățenii români care nu au domiciliul stabil în România procedurile de obținere a ajutorului financiar de deces, precum și a pensiilor de urmaș cad în sarcina solicitanților chiar dacă acestea se vor transmite prin poșta fizică sau electronică.

Pentru mai multe informații citiți mai jos comunicatul Ministerului Muncii și Justiției Sociale

Comunicat de presă

Noi măsuri de protecție socială și de simplificare în acordarea ajutorului de deces, a pensiilor de invaliditate, de urmaș sau a dispozitivelor medicale, valabile în perioada instituirii stării de urgență

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care cuprinde noi măsuri de protecție socială în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Documentul adoptat prevede acordarea ajutorului de deces și persoanelor decedate în perioada stării de urgență chiar dacă la data decesului nu mai erau asigurate în sistemul public de pensii, cu condiția ca, în ultima lună calendaristică anterioară stării de urgență, persoana să fi avut această calitate, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această lună.

În vederea simplificării procedurilor de transmitere și a evitării contactului fizic, Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidență a Persoanelor sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii competentă, în funcție de domiciliul persoanei decedate, copia certificatului de deces, prin poșta electronică, pentru stabilirea pensiilor de urmaș și pentru acordarea ajutorului de deces. Această obligație încetează în 30 de zile de la finalizarea stării de urgență.

Pe perioada instituirii stării de urgență, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș, se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală. Această suspendare încetează în 30 de zile de la finalizarea stării de urgență.

Documentul mai prevede prelungirea valabilității deciziilor asupra capacității de muncă emise de medicul expert al asigurărilor sociale, precum și de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și a documentelor doveditoare ale calității de reprezentant legal ori mandatar, a căror valabilitate încetează în perioada stării de urgență, până la expirarea perioadei de 30 zile de la data încetării stării de urgență.

O altă măsură este cea care îi privește pe copiii urmași aflați în continuare la studii, pentru care plata pensiei de urmaș se va face fără dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, în perioada stării de urgență. Această dovadă se va prezenta în 30 zile de la data încetării stării de urgență.

Actul normativ adoptat de Guvern reglementează și situația asiguraților care solicită dispozitive medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională și pentru care în perioada stării de urgență nu se eliberează o recomandare medicală. Aceștia pot transmite către casele teritoriale de pensii, prin poștă sau în format electronic, recomandarea medicului curant eliberată anterior instituirii stării de urgență .

Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgență, pentru cazurile de accident de muncă sau boală profesională, se transmit caselor teritoriale de pensii prin poștă sau prin mijloace electronice. Pentru recuperarea indemnizațiilor reglementate de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în perioada stării de urgență, nu mai este necesară avizarea certificatelor de concediu medical de către casele teritoriale de pensii, pentru cazurile de accident de muncă de către direcțiile de sănătate publică și pentru cazurile de boli profesionale sau medici de medicina muncii pentru cazurile de trecere temporară în alt loc de muncă sau reducerea timpului de muncă.

De asemenea, în perioada stării de urgență despăgubirea în caz de deces, reglementată de Legea nr. 346/2002, se acordă la cererea persoanei îndreptățite în baza documentelor transmise casei teritoriale de pensii, prin poștă sau mijloace electronice.

Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul

www.lapensie.ro 25.04.2020

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *