Dum. iul. 14th, 2024

OUG 226/2020, ordonanța de urgență care protejează pensiile față de efectele crizei economico-sanitare, dar nu numai.

Printre prevederile legate de pensii găsim:

Suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022.
În ceea ce privește venitul minim de incluziune (acea Lege care prevedea un beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială), acesta va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Pensiile de serviciu ale multor categorii de bugetari, de la parlamentari, la cele militare de stat nu se vor actualiza cu rata inflației în 2021.


Vezi aici textul ordonanței de urgență.


Voucherele de vacanță ale bugetarilor, în cuantum de 1.450 lei, se vor emite doar în format electronic/card.
Vor fi scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum și serviciile de vaccinare și testare aferente, altele decât cele scutite de TVA conform art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, efectuate până la data de 31 decembrie 2022.
Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale
Termenul din OUG 69 (acea amnistie fiscala la penalități) va fi 31 martie 2021;
Pentru procedura de esalonare simplificată a datoriilor, persoanele fizice si firmele pot depune o cerere la organul fiscal și în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare.
Rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021

Punctul de amendă se va menține la 145 lei.

Pe lângă proiectul descris mai sus, nota de fundamentare vorbește sancțiuni drastice pe care le-ar primi companiile pentru neconectarea la ANAF. În acest sens s-a decis prorogarea termenului până la 31 martie.

Datele se actualizeaza după caz.

www.lapensie.ro

03.01.2021

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *