joi. apr. 25th, 2024

Reîntregirea pensiilor se va face intr-un timp mai scurt

În marea lor majoritate pensiile nu sunt mai mici decât cele care ar trebui încasate de către pensionari.

Din păcate completarea pensiei cu sumele lipsă nu este un lucru ușor de realizat deoarece mai toate fabricile și uzinele în care pensionarii de azi și-au dus cu greu viața profesională nu mai există. Unii dintre ei își aduc aminte cum părinții i-au dus de mână la poarta fabricilor să își facă un rost în viață, acum mulți dintre ei se simt abandonați. Mai întâi durerea că fabricile în care au muncit nu mai există, multe au fost pur si simplu rase iar altele sunt o umbră palidă față de strălucirea pe care o aveau altădată.

E greu de crezut că într-o dictatură cruntă proletarul își trăgea seva de la locul de muncă, acolo putea să primească satisfacția muncii de zi cu zi: prin piesele complexe realizate la strung sau freze, mobilierul din fabricile de mobilă din mâinile tâmplarilor sau al sculptorilor, stofele din țesătorii, hale industriale sau blocuri din munca ( zi lumină) a constructorilor, mașini, utilaje, tractoare, sonde, vapoare ..si multe altele au făcut ca viața de zi cu zi să aibă o menire ..un scop.

Practic viața era acolo la locul de muncă într-o mare colectivitate, acolo unde  o gluma sau un banc salva buna dispoziție de la dispariție.

Când plecau de la muncă, din păcate dădeau față-n față cu ”realizările” socialismului: multe lipsuri și nevoi aflate în umbra tăcerii impuse. Rareori se mai discuta de spre pensie, pensionarea era ocazie de sărbătoare, deoarece în mai toate cazurile omul se pensiona din fabrica în care s-a angajat când era tânăr, mare parte din viață a trăito în fabrică și era profund legat de ea, unii și-au găsit jumătatea tot în fabrică, practic locul de muncă era a doua casă. Așa că pensionarea era sărbătorită cu fast la restaurant cu mulți colegi în care șeful locului de muncă aducea un ultim cuvânt, de acum, fostului coleg. În fapt era de cunoscut că în timpul activității profesionale ..” îi mergea vechimea” și nimic mai mult.

 Ce a urmat ….

Tot sistemul de valori al muncitorului s-a prăbușit, odată cu el și siguranța unei pensii, cât mai corect calculate și mai ales ..stabilă. Dosarul de pensionare, odată pregătit de către Maria de la personal …trebuie pregătit de către beneficiar/solicitant. Urmare Ghiță de la sculărie trebuia să cunoască ce anume trebuia depus la dosar, sigur pus în această situație,  primul drum la făcut la ceea ce a mai rămas din fostul sistem, Casa de Pensii ..să ceară ajutor. Acolo a primit o listă cu documentele necesare și atât. În timp s-a aflat că multe dintre informațiile care arătau exact munca, condițiile de muncă sau nopțile muncite NU existau în documentele avute.

Așa se face că acum trebuie să caute acul în carul cu fân…unde se află arhivele fostelor fabrici, uzine, combinate etc, apoi odată găsite află că obținerea unei adeverințe costă enorm și că eliberarea adeverinței se face într-un timp îndelungat..până chiar la 2 ani.


Ai pierdut carnetul de muncă ? Cere ajutor la contact@lapensie.ro


Ei bine acum prin grija fostului ministru al muncii VIOLETA ALEXANDRU avem o corecție la legea arhivelor naționale prin care timpul de obținere al adeverințelor s-a redus al maxim 60 de zile.

Citește aici textul legii care modifică legea arhivelor naționale.

Acum că viața nu este ușoară nici azi vă stăm la dispoziție pentru a vă întregi pensia la contact@lapensie.ro . Pensia este proprietatea TA !

11.01.2023 www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *