Dum. iul. 14th, 2024
O categorie de pensionari văduvită de corecția cu evoluția inflației a pensiei pentru limită de vârstă este acum pusă în drepturile cuvenite.
Chiar dacă sumele nu se primesc retroactiv de la data trecerii în pensie pentru limită de vârstă, sume suplimentare la venitul primit din pensie sunt binevenite.

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) Nr.702/2019 stabilea acordarea indicelui de corecție si pentru pensionarii care au avut pensie de invaliditate înainte de 2011, an de la care cei care se pensionau primeau un supliment la valoarea pensiei sub formă procentuală, numit indicce de corecție.
Chiar dacă și acestă corecție a lăsat fără acest supliment pensionarii de invaliditate care sau pensionat după legea Nr 3/1977, pensionarii care au aplicat pentru pensiile anticipate înainte de 2011 au rămas, in corpore, fără acest supliment la trecerea in pensie pentru limită de vârstă.
Prin Decizia 670/2021, CCR a corectat această nedreptate și a dispus acordarea indicelui de corecție și pensionarilor care sau pensionat până în 2011 prin pensie anticipată și pensie anticipată parțială.

Astfel indicele de corecție care s-a aplicat celor care sau pensionat initial din 2011 și până inclusiv în 2015 trebuie acordat pensionarilor care au trecut din pensii anticipate în pensia pentru limită de vârstă în perioada 2011-2015 începând cu 06.12.2021.

Trebuie facută o cerere pentru recalculare ?

Nu, deoarece recalcularea trebuie să se facă din oficiu. Astfel veți recunoaște această recalculare dacă la punctul H din decizia de pensionare pe care o veți primi scrie: ”Recalculare conform Deciziei CCR Nr. 670/19.10.2021” și de asemenea este indicată și valoarea indecelui de corecție.

Unde văd valoarea primită retroactiv ?

Pe cuponul de pensie vor fi menționate distinct:
– noua valoare a Punctajului Mediu Anual
– valoarea actualizată a pensiei
– sume pensii ( sumă retroactiv primită 2021-2023);

Care este valoarea cu care crește pensia ?

Pensiile ce au fost admise în perioada 2011-2015 au primit un plus, la valoarea pensiei rezultate din valorificarea tuturor veniturilor realizate pentru care s-a plătit și reținut CAS, precum și din stagiile asimilate sau alte legi speciale, cuprins între 6 si 17 %, funție de data la care au depus dosarul de pensionare.

 Evoluția indicelui de corecție în 2011-2015:

Cum procedez dacă pensia mea nu a fost recalculată?

În acest caz va trebui să vă adresați casei de pensii care a emis decizia de pensionare în scris ( poștă fizică sau e-mail) unde trebuie să depuneți în copie actul de identitate si decizia de pensionare sau cuponul de pensie.

Pentru alte clarificări scrie la contact@lapensie.ro

www.lapensie.ro

19.02.2023

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

2 thoughts on “Pensii ce se recalculeaza dupa decizia CCR”
  1. Buna seara.Am fost pensionat pe caz dd boala gr.2 o perioada și gr.3 pana în anul 2014.In anul 2014 am trecut la pensie limita de varstra având grupa 2 19 ani 8 luni si5 zile plus 4 ani și 9 luni în condiții deosebite și spor noapte.Anul acesta am primit de la casa de pensii sect 1 decizie prin care mi se anulează indicele de corecție,neuitând cont de deciziea Curtii Constitionale.Ce trebuie sa fac?După recalculare am primit pensie mai puțin cu aproape 200 lei.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *