Dum. iul. 14th, 2024

Chiar și în aceste zile când gândurile noastre sunt la Ucraina și mai cu seamă la pensionarii ucrainieni la masacrele armatei ruse asupra civililor. Vedem că marea majoritate a celor uciși mișelește sunt bătrănii care nu și-au putut părăsi casele.

Printre țările care nu au condamnat invazia rusă din Ucraina se află și Venezuela, țară condusă de un dictator, Nicolas Maduro.  Am căutat informații legate de viața pensionarilor din Venezuela.

Legislația din Venezuela  în domeniul pensiilor stabilește un minim de cotizare prin contribuție de 750 săptămâni , puțin peste 14 ani și 4 luni. Vârstele de la care se pot accesa pensiile de bâtrânețe sunt: 55 ani în cazul femeilor și 60 de ani pentru bărbați.

Cotizarea la sistemul public de pensii se face dual: angajator-angajat. Angajatorul plătește între 9-11% din venitul angajatului iar angajatul 2-4% din venitul lunar.

Pensia minimă a fost stabilită la valoarea salariului minim pe economie care a crescut în martie de la 2 doalri la 60 de dolari.

Venezuela are puțin peste cinci milioane de pensionari, potrivit cifrelor oficiale. Inflația anuală, care a încetinit anul trecut, dar a ajuns în continuare la 686,4%, le-a consumat pensiile de ani de zile. În aceste condiții nu este deloc surprinzător ca in orașe să  fie văzuți pensionari cerșind pentru a-și putea asigura existența de zi cu zi.

I.C. www.lapensie.ro 10.04.2022

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *