joi. apr. 18th, 2024
Pensionarii, SIDA, COVID-19, Wuhan,

Apariția unui virus de asemenea calibru îmi aduce aminte de altul care face victime și acum : SIDA pentru care ”vinovate” au fost ..maimuțele, numai că maimuțele trăiesc ..bine-mersi. Nu întâmplător în China, mai bine zis în Hong Kong revoltele nu se mai terminau…apoi a apărut un virus ..”luat” tot de la animale de data aceasta jungla era departe și așa au mutat sursa în ..piață ( șerpi, broaște, etc). O vreme ”știrea” s-a propagat cât să fie cunoscută sursa virusului ( nu mai mâncați șerpi), etc pentru ca mai apoi să fie mai clar că demonstranții trebuie să intre în case : virusul a fost scăpat din laboratorul din Wuhan, ei acum studenții au înțeles că nu-i de glumă. Numai că cel mai roșu dintre roșii a ținut informația pentru el , așa vreo 20 zile.. suficient ca turiștii să poată duce în țările lor ”marfă periculos de  ieftină” din China .

Pensionarii cei mai afectați

Ca și până acum persoanele cele mai expuse afecțiunilor de sezon erau cele fragile și mai ales cele care sunt deja sub tratament pentru boli cum sunt, diabetul, afecțiunile cardiace, etc, odată dată alarma răspândirii virusului epidemic CORONAVIRUS sau COVID19 lucrurile iau o întorsătură total nedorită.

Lipsa socializării, izolarea, ieșirile în public reduse fac ca activitățile vitale pentru pensionari să fie periculos de limitate. Când spun activități vitale nu mă gândesc neapărat la alimentație ci mai degrabă la vizitele la medic sau la farmacii pentru tratarea afecțiunilor curente. Curios familii de vârstnici veniți din Italia au cumpărat alimente nu pentru ei ci pentru copii lor care locuiesc în Italia, iată de ce trebuie ca acum mai mult ca oricând  să fim mult mai interesați de vecinii noștri mai vârstnici în rezolvarea problemelor lor curente, deoarece statisticile arată că ei sunt cei mai afectați și de acest virus.

Reformele sistemelor de pensii în pericol

Bursele occidentale era pe o creștere masivă în zilele în care epidemia bloca industria chineză, după care a urmat ca timpul de activare al virusului din turiști să-și facă efectul: țările care au o industrie a turismului dezvoltată erau pe listă. Italia, Spania, SUA ..etc.

Bursele au început să scadă peste tot. Își vor reveni ? În cât timp ? Oricum ar fi bugetele naționale încep să se contracte iar atunci când se contractă sunt la fel ca omul când nu mai are suficienți bani: își asigură mai întâi cheltuielile vitale !

Urmare reformele de relaxare a legislației pensiilor sunt în pericol. Quota 100 în Italia, corecția cu inflația în Spania, Pensia Socială în Bolivia. CREȘTEREA cu 40% a PENSIILOR în România și poate nu numai.

Dacă efectul Wuhan va fi ceva mai lung de 4-6 luni atunci măsurile de asigurare a cheltuielilor vitale ar putea duce chiar la suspendarea cererilor pentru pensiile anticipate.

Să nu uităm că industrii precum cele din transporturi, turism, divertisment, sport , etc pot ajunge la faliment fapt ce poate genera ..șomaj masiv, adică cheltuieli vitale ce trebuie asigurate tot din bugetul de stat. Buget deja contractat.

În concluzie prevederea îmbinată cu grija pentru cei vârstnici nu trebuie deloc să ne fie un fapt departe de noi.

www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *