Dum. iul. 14th, 2024

Omul are trei vieți, ferice de cei care au mai multe, dacă sunt..vieți, una a copilăriei, una profesională și una de pensionar.

Care este cea mai frumoasă?

Copilăria descrisă ca o primăvară? Viața de adult în care familia si profesia dictează bucuriile vieții? Toamna vieții în care poți vedea roadele vieților anterioare? Copii realizați, mugurii tăi … nepoții ?
Cu siguranță fiecare din cele trei vieți are dulceața ei inconfundabilă, dar acum vom aborda a treia viață cea care are calități pe care celelalte două nu le putea avea: înțelepciunea și responsabilitatea. Înțelepciunea vine de la vârstă și este caracterizată de răbdare și calitatea deciziilor. Responsabilitatea vine de la faptul că acum, tânărul de ieri, este cel care vede de sus viața copiilor și a nepoților iar cuvintele și acțiunile lui sunt ”sfinte”.
Cei care au noroc ajung la vârsta a treia, viața a treia cum i-am spus aici, dar nu e deloc de neglijat cum ajung aici, traiul de zi cu zi și costurile vieții, chiar dacă costurile cu vacanțele și hainele scad, cresc cele cu nepoții..cu viitorul.


O veche istorisire din Răbdarea. Tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul
”O creștină bogată din Alexandria(Egipt) a mers la renumitul arhiepiscop, Sfântul Atanasie cel Mare, și l-a rugat să-i aleagă dintre femeile sărace care trăiau în azilul bisericii pe una căreia ar putea să-i slujească cu răbdare pentru Hristos și pentru mântuirea sufletului ei. Arhiepiscopul a rânduit să i se trimită pe.. cea mai bună. Aceasta era o văduvă cu bună cuviință și comportare morală, fiind simplă și având un caracter liniștit. La orice serviciu ori atenție ce i se făcea ea răspundea respectuoasă și cu recunoștință. Văzând aceasta creștina cea bogată, a mers din nou la Sf. Atanasie și i-a spus:
”Nu m-ați înțeles bine Preasfinția voastră! Eu am cerut să am în casa mea o astfel de văduvă căreia să-i slujesc spre folosul sufletului meu. Iar aceasta e așa de bună, încât cu ea nu pot să mă nevoiesc întru răbdare. Nu vreau ca ea să-mi slujească mie ci eu să-i slujesc ei!
Atunci sfântul Atanasie a rânduit să i se trimită cea mai rea, cea mai mânioasă și cea mai răutăcioasă dintre toate. Binefăcătoarea a primito și a început să-i slujească imediat cu și mai multă osârduire decât primei. În locul recunoștinței primea însă, de la cea mânioasă-casnică de acum-numai mâhniri și nerecunoștință. Jignirile se manifestau nu doar prin cuvinte rele și înjurături grele, ci ajungeau câteodată până acolo că cea primită în casă ridica chiar și mâna ca s-o lovească pe binefăcătoarea sa învinuind-o ca a primite în casă ca sa o chinuie că la azil îi fusese mai bine și altele. Iar bogata creștină arăta îndoiți smerenie și răbdare și suporta răutatea nemulțumitoarei femei, nu cu mânie împotrivitoare, ci cu smereniei de bunăvoie, smerindu-i violența prin blândețea sa pașnică. Ea a ajuns în acest mod la o așa de mare desăvârșire în virtutea răbdării, încât toți se minunau și mulți o luau drept pildă. Iată o adevărată comportare creștinească, care arată pe mânioșii noștri potrivnici ca învățători întru ale virtuții!”


Trecerea timpului erodează starea sănătății…

Nimic nou pe frontul milenar al omului. Bătrânețea nu vine fără să cunoști din ce în ce mai mulți doctori și..farmaciști, însă oriunde te-ai duce fie la medic fie la farmacie trebuie să ai ceva în buzunar, nu de puține ori trebuie să ai buzunarul …mare și ..plin.
Imaginile cu pensionarii stând la rând în primele zile din an să plătească impozitele te-au surprins? Dacă nu iei decizii din timp te poți pregăti pentru același lucru. Ai crezut că pensionarii sunt cei mai fideli plătitori? Atunci ai uitat că plătesc în primele zile din an pentru că au o reducere la plata impozitelor, reducere care la asigură câteva zile în plus de viață liniștită..nimic altceva !

Cu 3-5 ani înainte…

Trebuie să îți planifici o întâlnire la un birou de pensii pentru a afla care este situația la zi, dacă veniturile din pensie îți acoperă cheltuielile vitale curente dar mai ales să afli ceea ce poți face pentru a-ți majora pensia sau veniturile din pensii spre nivelul necesar pentru un trai decent sau o independență financiară. Cu 3-5 ani înainte deoarece legislația pensiilor este în continuă schimbare, urmare nu este deloc ușor de planificat cu mult mai mult timp ce se poate face pentru a avea o pensie publică de o anumită valoare. Cu 10 ani înainte, da, pentru că în ultimii 30 de ani legea pensiilor s-a schimbat radical cam odată la 10 ani.

De ce să-ți planifici o asemenea întâlnire?

Este suficient să vedem pensionarii de azi din domenii cum sunt comerțul sau industria asociată HORECA care au simțit un șoc puternic legat de scăderea nivelului de trai odată cu retragerea din activitatea profesională. Desigur toți sau bazat pe faptul că ”statul” va avea grijă de pensia lor.
Să cunoști valoarea la zia pensiei și ritmul anual de creștere este un bun indicator pentru a afla cum poate fi majorată pensia cu un efort financiar acceptabil.

Sunt deja pensionar. Mai pot majora pensia ?

În marea majoritate a cazurilor în care am revizuit dosarele de pensii am găsit soluții pentru creșterea pensiei. Fie dosarele au fost incomplete la depunerea lor fie la schimbarea legii pensiilor recalcularea nu s-a realizat prin valorificarea tuturor veniturilor pentru care s-a plătit și reținut contribuția la sistemul public de pensii. Desigur au mai fost si alte situații.

În cazul în care crezi că pensia ta nu a fost calculată corect sau ai suspiciuni legate de valorificarea tuturor veniturilor realizate, scrie-ne la contact@lapensie.ro .

14.01.2023

www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *