vin. apr. 26th, 2024

Vă mulțumesc încă o dată, domnule Covaciu, pentru toate răspunsurile pe care mi le-ați dat. Cu siguranță am să recomand serviciile dvs. și altor  persoane interesate. (03.01.2020 Simona W. Cluj-Napoca)

La început de an și pentru un bun început trebuie să fi corect și la timp informat. Mai jos sunt câteva informații care te vor ajuta șă ști ce ai de făcut în fiecare situație sau de ce pensia ta va crește. Ulterior vom publica informații legate de stațiuni balneoclimaterice, ajutoare, indemnizații sau alte beneficii pe care le au inclusiv pensionarii care își primesc pensiile din alt state. Îți doresc un călduros La mulți ani și o pensie cât mai luungă !!

Plata pensiei

Anul 2020 vine cu o întârziere a plății pensiilor. Întârzierea va afecta doar pensionarii care își încasează pensia prin Poșta Română.
Plata pensiilor se face în mod curent de către poștași în perioada 1-15 a lunii, cum în prima luna din an zilele lucrătoare încep din 6 este de la sine înțeles că primele pensii se vor încasa efectiv din 8 ianuarie, fapt ce va duce la un termen de finalizare care se va putea prelungi până la 27 sau 28 ianuarie.
Pentru cei care primesc pensii comunitare din Italia este de reținut că pensiile se plătesc în prima zi lucrătoare a băncilor la care au conturile.

Cumul pensie salariu

Una din măsurile luate de actualul guvern de a reduce deficitul bugetar, în așteptarea unei creșteri istorice a pensiilor din România, este reducerea cheltuielilor bugetare prin interdicția cumului pensiei cu venituri de natură salarială provenit din sectorul bugetar sau companii cu capital majoritar de stat. Execepțiile sunt pentru însoțitori persoanelor cu handicat și a invalizior, etc desigur nu putea să nu intre în categoria excepțiilor și ”aleșii”.
Cei care se află în situația de a fi angajat în sistemul bugetar și în același timp pensionare va avea posibilitatea ca în 15 zile să aleagă unul dintre venituri. Astfel încetarea raporturilor de muncă sau suspendarea plății pensiei vor fi cele două oțiuni sau a III-a va însemna transferul activității profesionale în afara celeui care nu permite cumulul pensiei cu salariu.

Cotizația minimă

Pentru cei care au încheiat un contract de asigurare socială cotizația minimă în 2019 a fost de 520 lei. Valoarea cotizației minime este stabilită la 25% din salariul minim pe economie. Cum de la 01.01.2020 salariul minim crește la 2230 lei, valoarea cotizației minime va fi 558 lei. Pentru a afla care efectul, cotizării la sistemul public cu o cotizație minimă, asupra pensiei scrieți la contact@lapensie.ro.

Majorare pensii

Conform legii 127/2019 pensiile vor crește cu 40%. Data de la care vor crește este stabilită a fi 01.09.2020 când valoarea punctului de pensie va crește de la 1265 lei la 1775 lei.

Indice de corecție

Anul 2020 aduce o creștere istorică a indicelui de corecție ( vezi art 170 din legea 263/2010) . Astfel acesta a crescut de la 1,2 cât era în 2019 la 1,41. Aceasta însemnă că toți cei care se vor pensiona, cel puțin până la 01.09.2020, vor avea o creștere a punctajului total realizat cu 41%. Detalii la contact@lapensie.ro sau consultanta@pensiata.ro .

Ajutorul de deces

Salariul mediu brut pe economie stabilit în bugetul de stat este 5429 lei fapt ce stabilește valoarea ajutorului de deces pentru asigurat la 5429 lei sau 2714 lei la celelalte categorii de solicitanți.

03.01.2020 Ioan Covaciu www.lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *