sâm. ian. 18th, 2025

Decizii eronate, pensii încasate sub valoarea recalculată, dosare în așteptare, Softu….

Deși se cunoștea capacitatea Casei Naționale de Pensii de a recalcula pensiile unui număr însemnat de pensii, mai ales după episodul `BUDĂI-Softu’-n probe la mai multe case de pensii` pentru aplicarea legii 221/2018 când trebuiau calculate numai 100000 pensii. Pare că nimic nu s-a înțeles.
Episodul de mai sus s-a derulat pe mai mult de 1 an și tot nu au fost finalizate recalculările, astfel că pregătirea pentru a recalcula milioane de pensii într-un timp scurt 3-5 luni ..pare cel puțin nerealist.
De asemenea nu trebuie uitat că în urma împrumuturilor masive pentru a acoperi deficitul bugetului de stat softul s-a deblocat miraculos. Mai jos datoriile atrase:
în data de 11 octombrie 2018 a fost atrasă suma totală de 1,75 miliarde euro prin intermediul unei tranzacţii cu două tranşe, din care 1,15 miliarde euro printr-o nouă emisiune cu maturitate de 10 ani (randament de 3,029%, cu un cupon de 2,875%) şi 600 milioane euro printr-o nouă emisiune cu maturitate de 20 ani lung (randament de 4,234%, cu un cupon de 4,125%), în condiţiile unei cereri totale de 2,8 miliarde euro.

Deși în mare parte deciziile de recalculare a pensiilor au ajuns la destinatari, nu fără o trâmbițare prealabilă cu privire la marea reușită, un număr tot mai mare (ordinul miilor per județ) de pensionari acuzau erori grave în noile decizii.

Dar lucrurile par să nu se oprească aici…

Nevoite să recunoască că rezultatul pregătirii minuțioase și din timp a recalculărilor pensiilor prin acordarea punctelor de stabilitate (atât nu mai mult) este un mare eșec, casele de pensii ba au anunțat în conferințe de presă că au calculat eronat mii de dosare, ba au trimis poștașii la vânătoare de pensionari cu decizii noi pentru a recupera „lucrările„ …
Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare din 01.09.2024, astfel că din 2 septembrie 2024 (prima zi lucrătoare) casele de pensii au primit cereri de pensionare conform noilor condiții prevăzute în noua lege…pentru care în maximum 45 de zile trebuiau emise decizii de pensionare.

45,46…50…56..60 de zile, decizii, vorba turcului, IOC !

SOFTU…..din nou softu

Declarațiile neoficiale ale angajaților erau că legea…e greșită..și că până nu primesc un ..soft nou ei nu emit decizii de pensionare.
Nu puțini pensionari au declarat că au fost agresați verbal la ghișeele caselor de pensii că nu are rost să mai stea de vorbă cu ei că, citez:„CĂ ANU ĂSTA NU SE MAI EMIT DECIZII DE PENSIONARE„

Deznădejde și Consternare

Cunoscut fiind faptul că pensionarii care au împlinit vârsta standard de pensionare au fost obligați de către casele de pensii să ducă decizia de încetare a contractelor individuale de muncă altfel le vor refuza dosarele, oamenii sau conformat și au reziliat contratele de muncă. Acum află că un soft ..îi lasă fără venituri în prag de iarnă…

Pensia care NU mai vine

Nu puțini dintre cei care au încasat, totuși prima pensie în Septembrie sau Octombrie au putut realiza că deși în noua decizie au o pensie mai mare..au încasat tot pensia veche..mai mică.
Pentru alți e și ma grav, nu au mai încasat pensia din Noiembrie..

Este greu de realizat situația pensionarilor care au în grijă nepoți sau a celor care susțin finaciar copii.

Dacă ești printre cei care nu și-au încasat pensia sau vă regăsiți între cei de mai sus scrieți-ne la contact@lapensie.ro pentru a afla dacă veți primi pensia sau dacă o veți primi retroactiv.

21.11.2024

Guvernul recunoaște că NU sunt bani suficienți pentru pensii. Când ? Târziu.

Doar în momentul în care tot mai mulți pensionari declară că NU AU PRIMIT pensia.

Întrebare? Cu ce se ocupau ministrul muncii și președintele Casei Naționale de Pensii în tot acest timp ?

Informație inițială:

Bugetul de pensii a fost completat cu 1,6 miliarde de lei de la Bugetul de stat, potrivit unei Hotărâri de Guvern…Potrivit Ministerului Muncii, suma solicitată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului (inclus în bugetul de stat), respectiv 1,6 miliarde de lei, se încadrează în prevederile bugetare anuale aprobate pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi pentru Casa Naţională de Pensii Publice prin Legea nr. 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Se promit din nou bani pentru plata restanțelor…în Decembrie ..Am ajuns să avem restanțe la plata pensiilor !

Cine răspunde pentru aceste derapaje periculoase pentru viața pensionarilor ?

Datele sunt în curs de actualizare..

20.11.2024

www.lapensie.ro

 

 

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *