sâm. apr. 20th, 2024

Mostenitori, beneficiari, pensii, pilon II

Începând cu anul 2008 România a introdus o nouă lege prin care să se alinieze sistemelor de protecție socială din UE.

Astfel prindea viata legea 411/2004 prin care s-a stabilit obligativitatea ca persoanele active profesional cu vârsta de până la 35 de ani erau obligate să contribuie la 2 sisteme de pensii, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 ani si 45 de ani puteau contribui fără a avea această obligație. Prin această lege în România se asigurau 2 surse de sustinere financiară pentru persoanele care indeplineau condițiile de pensionare la limită de vârstă sau limită de vârstă redusă așa cum sunt stabilite în legislația pensiilor la data pensionării.

Urmare din martie 2008 s-a redirecționat o cotă procentuală din CAS-ul stabilit către noul sistem de pensii, numit Pilonull II de pensii private obligatorii.

Astfel că, deși în câteva perioade de timp de după 2008, sistemul a fost amenințat cu desființarea de către populistii care și-au asigurat prezența în parlament din ”cresterile” pensiilor sistemului public și acordarea pensiilor ”speciale”, Pilonul II în România a rezistat , spre deosebire de Ungaria unde a fost desființat.

Pentru pensionarii noului sistem de pensii sau bucurat de o informare anuală, prin corespondență fizică, legată de evoluția fondului acumulat în propriul cont, fapt ce a făcut tot mai interesant și urmărit deoarece la data pensionării beneficiul putea incasat la alegere.

Dacă în sistemul public, la pensionare se primeste o sumă lunară, în cazul sistemului privat se putea alege modalitatea de încasare: sumă integrală, o suma presatbilită sau o rentă lunară.

Modificarea survenită în 2022

Ce beneficii avea participantul în viață am văzut mai sus.

În cazul decesului, legea 411/2004 stabilea că mostenitorii care erau la rândul lor participați la Pilonul II să primească moștenirea direct în contul propriu și numai dacă nu aveau calitateaa de participant la pilonul II de pensii private primeau suma cuvenită în numerar.

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului 2022, astfel încât moștenitorii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II. Astfel că din aceast an mostenitorii indiferent dacă sunt participanți la Pilonul II sau nu pot solicita incasarea în contul bancar si nu in contul de pensii administrat de către societatea cu care are incheiat contract de administrare a fondului de pensii private.

Ordonanța prin care a fost modificată legea, OUG 174/2022 a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022.

21.01.2023

www.lapensie.ro

 

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *