Dum. apr. 14th, 2024

Plata pensiilor, Cuponul de pensie, domiciliul stabil, domiciliul temporar, cont bancar.

În Romania pensiile se achită/plătesc prin oficiile poștei naționale sau prin transfer în cont bancar. Oricare ar fi alegerea pensionarului acesta primeste o informare cu privire la valoarea pensiei ce urmează să o incaseze, prin poștă, pe suport de hârtie numit cupon de pensie.

Cuponul de pensie cuprinde datele de identificare ale beneficiarului, date despre emitent ( Casa de Pensii) , numărul de dosar, luna aferentă plății, valoarea pensiei, rețineri, valoarea punctajului mediu anual si valoarea punctului de pensie.

Perioada din lună în care se încasează efectiv este 1-15 a lunii în curs pentru pensia din luna respectivă.   Depășirea datei de 15 se inregistrează în lunile care conțin sărbători legale sau religioase in perioada 1-15, calamități naturale, suspendare plată pensie, etc.


Palata pensiilor in Ianurie 2021,

Comunicat de presă

Precizările președintelui CNPP, Daniel Baciu, privind plata pensiilor în  luna ianuarie 

Ținând cont de zvonurile apărute în spațiul public, cu privire la plata  pensiilor aferente lunii ianuarie a.c., facem următoarele precizări:
-Niciun talon de pensie nu a fost tipărit sau retipărit greșit, ba dimpotrivă ne aflăm în graficul normal de plată al pensiilor către beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor prin Compania Națională Poșta Română dar și beneficiarii care au optat pentru plata pensiilor în cont curent, potrivit convențiilor în vigoare.
-Cu privire la pensiile speciale acordate conform legislației în vigoare, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 226/2020, privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, ordonanță care implică neactualizarea cu rata medie a inflației pentru un număr de 4603 beneficiari, taloanele de pensie au fost tipărite la valoarea aferentă lunii decembrie.
-Facem precizarea că, nici pentru aceste categorii de pensii speciale, nu există nicio întârziere cu privire la termenul de plată a lor către beneficiari.

Casa Națională de Pensii Publice


 Domicilul stabil, domiciliul temporar.

Pentru alegerea plății pensiei prin poștă, trebuie cunoscut că odată cu schimbarea domiciliului stabil sau rezidență temporară, trebuie comunicat casei de pensii noul domiciliu , iar in situația în care in lunile de vară schimbați domicilul va trebui să solicitați oficiului poștal redirecționarea pensiei la noua adresă. În cazul în care primiți pensia din/în afara României nu trebuie să uitați de faptul că lipsa unui răsuns la scrisoarea de viață, plata pensiei încetează.

Dacă pensia nu a sosit sau nu a fost livrată în cont veți solicita mai întâi informații de la casa de pensii apoi de la intermediar ( poștă sau unitatea bancară ).

Pentru detalii sau informații suplimentare puteți cere ajutor la contact@lapensie.ro .

09.01.2021

www.lapensie.ro , contact@lapensie.ro

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

2 thoughts on “Plata pensiilor in 2021”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *