Rapoartele care se referă la jafurile care au ca victime bătrânii arată cifre îngrijorătoare în evidențele poliției. 357 persoane arestate.
În 2024, peste 8.000 de persoane au raportat un incident în care a fost implicat polițiști falși, față de 544 cu anul precedent, iar 1.600 de persoane au căzut în înșelătorie și și-au pierdut obiectele de valoare.
„Acest tip de escrocherie a explodat în ultimul an. Devine din ce în ce mai organizată și este destinată exclusiv persoanelor de peste 70 de ani”, a declarat șeful poliției, Sybren van der Veen Walda, pentru postul de televiziune NOS.
Două din 10 persoane din Olanda, cad pentru înșelătoria în care făptuitorii sună mai întâi victima, spunându-i, de exemplu, că datele lor personale au fost găsite în posesia hoților și oferindu-se să vină în ajutor le cer să-și adune banii și bijuteriile pentru a le păstra în siguranță.
„Ei obțin informații despre victimele lor din datele comercializate pe internet”, a spus Van der Velden Walda. „Ei știu deja destul de multe despre ei și le vor câștiga încrederea, de exemplu, spunând că au vorbit deja cu fiul sau fiica lor”, a spus el.
Avertismente recente despre polițiști falși au fost emise în Goor, Best-Oirschot și Beilen. „Polițiști falși sunt trimiși la diferite adrese într-o singură noapte”, a spus Van der Velden Walda. Raidurile au scos la iveală centre din care se fac apeluri telefonice bine dotate pline de oameni care sună potenţiale victime, a spus el.
Polițiștii falși poartă adesea jachete asemănătoare hainelor de poliție cumpărate online. „Nu numai că este un tip nemilos de înșelătorie, dar pune într-o lumină proastă și poliția. De aceea, facem tot posibilul pentru a-i prinde pe acești tâlhari”, a spus Van der Velden Walda. Aproximativ 357 de persoane au fost arestate anul trecut.
Poliția a spus că publicitatea despre înșelătorie crește gradul de conștientizare. Mai mulți oameni au declarat că au fost victimele acestui tip de înșelătorie, chiar dacă le este rușine că au fost păcăliți.
„Fiecare poveste pe care o auzim arată cât de nemiloși sunt. O femeie care avea banii și bijuteriile pregătite pentru a fi colectate de polițistul fals i s-a spus: „Doamnă, văd că purtați un colier frumos și o verighetă, ar fi mai bine să le puneți cu restul”. Nu se opresc la nimic”,(dutchnews, alte).
Acest tip de excrocherie a luat avânt în mai toată Europa inclusiv prin solicitarea ca victima să transfere sume de bani pe diferite motive, apelantul s-a declarat polițist ( Anglia) sau alte cazuri în care victima indiferent de vârstă a fost contactată telefonic prin care i s-a spus că are restanțe de plată la furnizorul de gaze(România), apelanta se declara angajata furnizorului de gaze, noroc că victima avea plata la zi a facturilor la gaz.
Recomandare: NU DAȚI CURS NICI UNEI SOLICITĂRI TELEFONICE PRIN CARE VI SE CER SUME DE BANI SAU BUNURI DE VALOARE. TOATE CAZURILE PRIN CARE VI SE CER BANI SAU ACTUALIZĂRI ALE DATELOR BANCARE VIA E-MAIL SUNT ÎNȘELĂTORII. ANUNȚAȚI IMEDIAT POLIȚIA.
21.01.2025
www.lapensie.ro