sâm. iun. 22nd, 2024

Amintindu-ne de oferta anului 2018 trebuie să ne așteptăm pentru anul 2019 la una cel puțin la fel de bună, ținând cont de , citez: ”Criteriile pe baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor se aprobă anual. Să nu uităm că din 25 ianuarie se pot depune cererile pentru Februarie-Mai 2019.

In unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, pentru anul 2018 vor fi disponibile aproape 59.527 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, potrivit Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2018 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice.

Conducerea Casei Nationale de Pensii a modificat conditiile de acordare a biletelor, cel mai important lucru fiind ca de acum incolo pensionarul nu mai plateste 50% din pensia neta, ci jumatate din pensia bruta.

Mai mult, in cazul pensionarilor care lucreaza cu contract de munca, acestia vor trebui sa plateasca si 50% din salariul brut pe care il castiga la locul de munca.

Casa Nationala de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii si deconteaza costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2018.

 • Pentru anul 2018, tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear este de: 1.684 lei pentru un bilet la categoria 2 stele si 1.764 lei pentru un bilet la categoria 3 sau 4 stele, conform prevederilor Ordinului nr. 269/03.01.2018 aprobat de Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice. Pretul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament, vezi Hot de Guvern .

Pensionarii care doresc sa intre in posesia biletelor disponibile vor trebui sa se prezinte la Casa Judeteana de Pensii cu talonul de pensie, actul de identitate si o trimitere de la medicul de familie, trimitere din care sa rezulte numele statiunii recomandate pentru efectuarea tratamentului.

 • Hotararea Guvernului nr. 39/2018 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2018
 • LISTA statiunilor si tarifele pentru biletele de tratament

In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile Legii nr. 263/2010 (actualizata) tratament balnear, altul decat cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru asigurati si pensionari.

Pentru anul 2018 tariful maxim acceptat este de 1.684 lei pe bilet la categoria doua stele si 1.764 la trei si patru stele. Durata unei serii este de 16 zile, iar pretul biletului de tratament balnear va cuprinde tariful pentru 12 zile de tratament.

Vezi aici tarifele si statiunile pentru anul 2019

Se percep tarife diferite pentru insotitorii persoanelor bolnave care, pana acum, beneficiau de gratuitate. Astfel, „in cazul persoanelor care nu sunt asigurate sau pensionari ai sistemului unitar de pensii publice, dar insotesc titularul in calitate de sot/sotie sau copil, achita pretul integral al biletului de tratament balnear”.

Nota: Persoana incadrata in grad de handicap grav, respectiv pensionarul de invaliditate gradul I care primesc indemnizatie, pot beneficia de tratament balnear doar insotite de un asistent personal sau un insotitor. De asemenea, insotitorul trebuie sa indeplineasca conditiile de la art.122, alin. 2 al Legii nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare. In cursul anului 2018, pentru asistentul personal sau insotitor se plateste jumatate din pretul biletului, respectiv 882 lei pentru un hotel de 3 stele si 842 lei pentru un hotel de 2 stele.

Acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitantilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea CNPP, precum si a numarului de locuri contractate cu alte unitati de profil si a sumelor alocate pentru aceasta prestatie prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In ceea ce priveste numarul biletelor de tratament care se vor acorda gratuit pentru persoanele care beneficiaza de prevederile unor legi speciale, acesta se va stabili prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete.

De distribuirea biletelor de tratament se ocupa CNPP, prin intermediul caselor teritoriale de pensii.

Beneficiarii de bilete de tratament balnear, la prezentarea in statiune, trebuie sa aiba asupra lor CARDUL DE SANATATE activat la medicul de familie si sa cunoasca CODUL PIN.
Pacientii asigurati care nu poseda card de sanatate, se vor prezenta cu trimitere de la medicul de familie precum si cu adeverinta eliberata de catre Casa de Sanatate.

Asiguratii si pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, in conditiile prezentei legi, dupa cum urmeaza:

a) gratuit – pensionarii de invaliditate, in cadrul programului de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale;
b) cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti – asiguratii sistemului public de pensii si pensionarii, altii decat cei prevazuti la lit. a).

Durata sejurului pentru un bilet este de 16 zile si cea a tratamentului balnear este de 12 zile.

In vederea aplicarii criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani, in functie de DATA PREZENTARII IN STATIUNE inscrisa in biletul de tratament balnear, anul calendaristic se imparte dupa cum urmeaza:

 • SEZON – in perioada 15 mai – 31 august a fiecarui an;
 • EXTRASEZON – in celelalte perioade ale anului.
Perioada de primire a cererilorPentru serii de tratament care incep in luna
   25 ianuarie – 21 martie   Februarie, Martie, Aprilie, Mai
   1 martie – 21 aprilie   Iunie
   1 aprilie – 21 mai   Iulie
   1 mai – 21 iunie   August
   1 iunie – 21 iulie   Septembrie
   1 iulie – 21 august   Octombrie
   1 august – 21 septembrie   Noiembrie

Biletele de tratament balnear se acorda individual. In cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, conduce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear in cursul anului calendaristic respectiv.

Lista statiunilor balneoclimaterice

1. PROFIL REUMATIC

 • BAILE FELIX
 • BAILE HERCULANE
 • GEOGIU BAI
 • MANGALIA
 • MONEASA
 • PUCIOASA

2. PROFIL REUMATIC SI GINECOLOGIC

 • AMARA detalii
 • TECHIRGHIOL
 • EFORIE
 • SATURN
 • SOVATA

3. PROFIL REUMATIC SI DIGESTIV

 • CACIULATA
 • CALIMANESTI

4. PROFIL CARDIOVASCULAR

 • BUZIAS
 • COVASNA
 • TUSNAD
 • VATRA DORNEI

5. PROFIL NEUROTIC

 • PREDEAL
 • SINAIA

6. PROFIL RESPIRATOR

 • SLANIC PRAHOVA
 • SLANIC MOLDOVA

7. PROFIL DIGESTIV

 • OLANESTI
 • SANGEORZ BAI

Iunie 2019

Datele se actualizează..

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

2 thoughts on “Bilete de tratament balnear 2019”
 1. In acest material nu sunt specificate datele de incepere a seriilor de tratament pe anul 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *