Zeci de angajați ai Primăriei, inclusiv directori, își vor pierde locul de muncă în aceste zile. Cauza este o hotărâre recentă a Curții Supreme: la finalul lunii noiembrie, judecătorii au decis că emiterea unei decizii de pensionare determină încetarea raportului de serviciu al funcționarului public, chiar dacă s-a cerut suspendarea pensiei.
O analiză făcută la nivelul municipalității ieșene arată că 38 de angajați ai Primăriei se află în prezent în această situație. Ei urmează să-și piardă locul de muncă de îndată ce hotărârea Curții Supreme va fi publicată în Monitorul Oficial. Printre cei care nu vor mai lucra în Primărie se numără și Maria Apetroaie, directorul Finanțelor locale, precum și alți directori din subordinea acesteia.
Cumul pensie salariu
La finalul lunii noiembrie, în urma unei solicitări a Tribunalului Suceava, Înalta Curte de Justiție și Casație (ÎCCJ) a decis că emiterea unei decizii de pensionare pentru un funcționar public determină încetarea de drept a raportului de serviciu al acestuia, chiar și în situația în care salariatul solicitase suspendarea pensiei.
Mai jos decizia ICCJ din România
ROMÂNIA
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Minuta deciziei nr. 91 Dosar nr. 2072/1/2024
Ședința din 25 noiembrie 2024
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:
Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 noiembrie 2024.
surse: Ziarul de Iasi si ICCJ.
11.12.2024 www.lapensie.ro
Este vorba doar de funcționarii care ajunși la varsta standard 63 si 65 conf. legii 263/2010 si au optat sa nu si deschida drepturile de pensionare si au ales sa si continue activitatea. Nu este vorba de toți funcționarii care cumuleaza pensia cu salariul. Deciziile ICCJ sunt obligatorii pentru instanțe, pentru o practica unitara. Trebuie sa tineti seama de Decizia CCR nr. 512/2023 care mentionează clar ca este legal cumul pensie și salariu prin continuarea aceluiasi raport de muncă in administratia publica, dar pana la o anumita varsta, respectiv 63 si 65 pe Legea nr. 263/2010 și 65 de ani pe Legea 360/2023. Ar trebui sa va informati si sa cititi tot ce scrie in Decizia ICCJ nr. 91/2024 este de stricta interpretare a art. 517 al. 2 din Codul administrativ. Documentați-vă, apoi scrieți!
Puțin de citit pe lângă Codul Administrativ și art 56 din Codul Muncii.