Care sunt pensiile ce se pot cumula salariul ?, permisivități, interdicții, efect asupra pensiei, cadru legal, încetare.
valoarea coșului minim de consum era, la ultima estimare (realizat de Sydex România) de 10450 lei pentru o familie de adulți cu 2 copii, ceea ce ar însemna puțin peste 2600 lei/membru familie.
Totuși dacă am face un calcul simplu la o cheltuială de 50 lei/zi pentru traiul zilnic (hrană, alte) minimul de 3000 lei nu este atins, fără a mai aminti de medicaţia necesară pentru păstararea stării de sănătate.
Faptul că avem pensionari care nu își permit 3 mese pe zi arată clar de ce nevoia, celor care mai pot munci de a realiza venituri pe lângă pensie, este stringentă.
Pensiile ce pot fi cumulate cu venituri de natură salarială
Pentru cei care sănătatea s-a degradat semnificativ comisiile de expertiză medicală (aflate acum în curtea Institutului National De Expertiza Medicala Si Recuperare A Capacității De Munca) eliberează un certificat de încadrare în grad de invaliditate, casa de pensii acorda pensie în funcție de gradul invalidității.
Există 3 grade de invaliditate: gradul 1,2 şi 3. Gradul 3 fiind cel mai ușor și este echivalent cu pierderea a maximum 50% din capacitatea de efort fizic.
Urmare Pensia de Invaliditate grad 3 a putut fi cumulată cu venituri salariale realizate pentru maximum 4 ore muncă/zi. conform legii 263/2010.
Legea 360/2023 – noua lege a pensiilor- stabileste la articolul 105 interdictia de cumul pensie doar pentru:
- soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
- pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).
Ca urmare de la 01.09.2023 toate formele de pensionare in caz de invaliditate se pot cumula cu venituri de natura salarială. Se va retine însă recomandarea medicului expert cu privire la durata de munca și activitățile ce se pot efectua funcție de erodarea stării de sănătate.
Venitul realizat nu este limitat de anumite condiții legate de valoarea pensiei sau salariul mediu brut lunar pe economie.
Efect asupra pensiei
În acest caz perioada în care s-a realizat venituri de natură salarială se pot valorifica printr-o cerere de recalculare cel mult odată pe an.
Pensia pentru limită de vârstă
În acest caz realizarea veniturilor nu este condiționată de un program redus de muncă dar codul muncii este decisiv în stabilirea condițiilor în care se pot realiza veniturile. Astfel în cazul îndeplinirii condițiilor pentru limită de vârstă contractul de muncă încetează de drept fie că persoana se pensionează fie că nu. Realizarea de venituri noi de natură salarială se va putea face numai în baza unui nou contract de muncă situație în care pensia poate fi cumulată.
Articolul 42 din legea 360/2023 prevede o aprobare anuală a angajatorului până ce pensionarul atinge vârsta de 70 ani.
Efect asupra pensiei
Stagiul de cotizare realizat după pensionarea la limită de vârstă se poate valorifica o singură dată pe an, în acest sens, pensionarul va depune o cerere de recalculare la casa de pensii ce a emis decizia de pensionare.
De reținut: această perioadă nu se valorifică la stabilirea punctelor de stabilitate.
Pentru cei în cătarea unui loc de muncă: angajare@lapensie.ro .
Datele sunt în curs de completare…..
24.11.2024 www.lapensie.ro