Soluții noi găsite de pensionarii din toată lumea pentru a-și acoperi financiar nevoile de zi cu zi. Vânătorii capacelor galbene.
De la o vârstă înaintată, fie erodararea stării de sănătate sau prejudecățile fac ca un loc de muncă pentru seniori să fie tot mai greu de găsit.
În același timp păstrarea stilului de viață devine tot mai greu de păstrat dacă ne gândim la costul de întreținere al autoturismului sau al animalelor de companiie.
Așa se face că, în ciuda specificului activitășii, tot mai mulți pensionari au început să profite și ei de programele de reciclare al deșeurilor prin care cei care le colectează sunt răplătiți fie în bani fie în bonuri vatorice.
AUSTRALIA
Programul Return an Earn prin care cei care colectează deșeurile din plastic sunt recompensați a adus o nouă categorie de ”vânători” din tomberoane: pensionarii.
Cum tomberaonele acolo au capacul galben pensionarii declară că sub fiecare capac galben poate fi o mică comoară sau ca o cutie cu ciocolată nu ști ce găsești sub capac.
De regulă sunt în grup de 2-3 persoane pentru a se ajuta între ei, spun că au colegi chiar de peste 70 de ani care se deplasează ceva mai încet dar care reușesc și ei să colecteze suficient pentru a fi mulțumiți.
Deși pornesc de dimineață, imediat după ora 6 spun că este o competiție acerbă iar tura durează până la orele 14 maxim 15 când este deja prea cald sau deja tomberoanele au fost ”vidate” de marfa prețioasă.
Pentru unii situația în care au ajuns îi face să nu ”vâneze” în propriul cartier de rușinea vecinilor sau a cunoscuților.
Declară că vânează zilnic ambalaje de plastic de cca 40-50 dolari suficienți pentru a face plinul la mașină și costul cu hrana câinelui, poate chiar mai mult.
România
Sistemul Garanție Returnare din România a depășit recent un prag semnificativ, colectând un miliard de ambalaje în doar opt luni de la lansare, potrivit declarațiilor ministrului mediului, Mircea Fechet. Acest program a stimulat reciclarea PET-urilor, rezultând o rată de colectare de peste 50%.
Deși numărul pensionarilor încă nu este cunoscut, apar tot mai mulți, mai ales din mediul rural care colectează PET-uri.
Pentru cei care fac această activitate zilnic sau aproape zilnic , veniturile ajung la 1000-1500 lei lunar, sume cu care cei mai mulți își completează veniturile necesare pentru cheltuielile vitale (utilități, chirie, etc).
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) este o inițiativă care încurajează reciclarea prin oferirea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Atunci când achiziționăm băuturi în ambalaje de sticlă, plastic sau metal, plătim o garanție, care ne este returnată atunci când aducem înapoi ambalajele la automatele de reciclare. Acest sistem nu doar că ajută la protejarea mediului, dar oferă și o sursă de venit pentru multe persoane din România.
HONG KONG
În Hong Kong, este probabil să vezi zilnic persoane în vârstă care împing un cărucior de marfă cu materiale pe care le-au colectat de pe stradă.
Cu toate acestea, există o lipsă de cunoștințe despre cine sunt, de ce fac acest lucru și cum. Un studiu care a avut ca scop explorarea experiențelor de viață ale unui grup de persoane în vârstă care colectează materiale reciclabile pentru câștiguri financiare, a arătat că
majoritatea erau femei, locuiau cu membrii familiei și nu erau activi economic în timpul sondajului.
Aproximativ 38% dintre respondenți au indicat că doreau banii pentru a trăi, iar restul i-au considerat un beneficiu suplimentar.
Majoritatea respondenților colectau materiale reciclabile zilnic și făceau acest lucru de 1 până la 10 ani.
Aproximativ o treime dintre ei au raportat că au suferit răni în acest proces. Venitul lunar mediu rezultat a fost raportat ca fiind de 350 HK$.
Mai mult de 40% dintre respondenți au spus că trebuiau să concureze cu alții în timpul procesului de colectare.
Concluzie. Persoanele în vârstă care colectează materiale reciclabile pentru câștiguri financiare erau motivate în principal de doi factori: să câștige bani pentru a trăi sau ca un beneficiu suplimentar.
02.03.2025 www.lapensie.ro