Protecţia socială, încălzirea globală, efectul schimbărilor climatice în România,
Protecția socială joacă un rol cheie în contracararea impactului schimbărilor climatice, dar țările cele mai afectate de criza climatică sunt cele mai puțin pregătite de regulă mai sărace.
Guvernele trebuie să facă mai mult pentru a utiliza protecția socială universală pentru a se adapta și a atenua impactul schimbărilor climatice și pentru a realiza o tranziție justă, potrivit unui nou raport al OIM.
GENEVA (ILO News) – Guvernele nu reușesc să folosească pe deplin potențialul puternic al protecției sociale pentru a contracara efectele crizei climatice și pentru a sprijini o tranziție justă, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Raportul constată, de asemenea, că acele țări cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice au adesea cele mai scăzute niveluri de protecție socială.
Raportul mondial privind protecția socială 2024-26 se concentrează asupra crizei climatice și asupra nevoii de tranziție către o lume mai durabilă și oferă o privire de ansamblu asupra progresului înregistrat în întreaga lume începând cu 2015 în extinderea protecției sociale. Raportul identifică lacunele în materie de protecție și stabilește recomandări de politică cheie, inclusiv cele pentru atingerea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Pentru prima dată, noile date despre tendințe indică faptul că mai mult de jumătate din populația lumii este acoperită de protecție socială. Dar acest progres binevenit este atenuat de faptul că 3,8 miliarde de oameni sunt încă complet neprotejați de provocările vieții și de impactul schimbărilor climatice. Sistemele universale de protecție socială au un rol important de jucat în răspunsul la criza climatică și pot contribui la realizarea ambițiilor climatice, facilitând în același timp o tranziție justă către societăți mai durabile. Investiții mai mari în sistemele de protecție socială și extinderea acestora ar sprijini eforturile generale de atenuare și adaptare la climă și ar atrage sprijinul public pentru politicile climatice. Raportul solicită factorilor de decizie, partenerilor sociali și altor părți interesate să-și accelereze eforturile pentru a reduce simultan decalajele de protecție și pentru a realiza ambițiile climatice.
În 2023, țările și-au alocat în medie 12,9% din PIB pentru protecția socială (excluzând asistența medicală), alături de 6,5% pentru asistența medicală, rezultând o cheltuieli totale de protecție socială de 19,3% din PIB. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între grupurile naționale de venit.
România
Iulie-August 2024
Se evidențiază o criză severă a apei în România, cu restricții severe în aproape 660 de localități și secarea completă a unor râuri. Administrația Națională „Apele Române” monitorizează îndeaproape evoluția situației și continuă să gestioneze resursele de apă disponibile pentru a face față provocărilor aduse de seceta prelungită. Cu toate acestea, perspectiva rămâne sumbră, iar măsurile de conservare și gestionare a apei sunt mai necesare ca niciodată.
intre localitățile afectate, 388 dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, însă apa este furnizată cu dificultate, adesea intermitent, în anumite intervale orare. Această situație critică afectează inclusiv 8 orașe și municipii, printre care Târgu Lăpuș, Hârlău, și parțial Novaci, Pașcani, Târgu Neamț, Solca, Dorohoi și municipiul Iași.(Scria www.dcnews.ro).
Soluţii
În iulie 2022 reprezentanţii guvernului, anunţau lansarea în consultare publică a ghidurilor de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu ajutorul cărora 56.000 de hectare vor fi împădurite până în 2026.
Primul ghid de finanțare pentru împăduriri este obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, cu o valoare totală estimată la 500 de milioane de euro. Schema vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha.
Pagină în lucru…
28.11.2024
www.lapensie.ro