Indexarea pensiilor cu 2%, afla data de la care se indexeaza

Majorare pensii si salarii, mecanism de indexare automata, preturi in scadere la alimente, preturi in crestere la energie si utilitati.

Lucrătorii belgieni din sectorul public, precum și pensiuni și cei care beneficiază de prestații de stat, vor vedea o creștere cu 2% a veniturilor lor în lunile următoare, din cauza creșterii inflației în aprilie.

Inflația din Belgia a crescut de la 3,18% în martie la 3,37% în aprilie, potrivit datelor biroului belgian de statistică Statbel, în mare parte determinată de creștere a prețurilor la energie ca urmare a încheierii anumitor suporturi de criză energetică pentru gospodării.

Indicele netezit de sănătate (o medie pe patru luni care este folosită ca bază pentru indexarea pensiilor, prestații de asigurări sociale și a unor salarii și salarii) a atins 128,32 puncte, depășind pragul necesar pentru a declanșa majorarea automată a salariilor și beneficiarilor.

Deoarece acest indice a fost depășit în aprilie, așa cum era așteptat de Oficiul Federal de Planificare, beneficiile sociale urmează să fie indexate cu 2% luna viitoare, în timp ce peste două luni salariile din sectorul public vor crește și ele cu 2%.

Actualul sistem de indexare a salariilor impuse de guvern din Belgia a fost introdus ca răspuns la inflația rampantă după Primul Război Mondial – deși astăzi angajatorii susțin că creșterile salariale legate de inflație sunt inaccesibile .

Belgia este singura țară din zona euro, cu excepția Luxemburgului, în care atât salariile publice, cât și cele private sunt indexate automat la inflație.

Oficiul Federal de Planificare și-a revizuit în sus prognoza de inflație pentru 2024 la începutul lunii aprilie, prezicând acum o creștere de 3,3% față de previziunea anterioară de 3%.

Creșterea indicelui de sănătate va ajunge la 3,4% în 2024 și 2,0% în 2025, față de 4,33% în 2023 și 9,25% în 2022. Conformitate cu aceste previziuni, următoarea depășire a indicelui pivot este așteptată. în aprilie 2025.

Scăderea produselor alimentare și a inflației de bază

Pentru a 13-a lună consecutiv, inflația produselor alimentare (inclusiv băuturile alcoolice) a scăzut, situându-se la 0,25% în aprilie, față de 3,21% în martie. Inflația de bază, care nu ține cont de modificările prețurilor la energie și a produselor alimentare neprocesate, a scăzut la 3,26% în aprilie, de la 3,85% luna precedentă.

Creșteri majore ale prețurilor au fost vizibile în industria carburanților și a ospitalității, în timp ce scăderile de preț au fost deosebit de evidente la produsele alimentare, articolele de îmbrăcăminte, călătoriile în străinătate și produsele pentru animale de companie.

Ministerul Economiei a dezvăluit că indicele de declanșare a fost depășit. Salariile, pensiile și beneficiile din sectorul public vor crește cu 2% în luni. Aproape toți lucrătorii din sectorul privat vor crește și salariile, deși exact al creșterii variază a sectorului la sector.


Femeile sunt ființe super-pozitive.

Niciodată nu  privesc înapoi.

Nici măcar când parchează , mașina ..


 

Când costul vieții devine mai scump din cauza inflației, salariile aproape tuturor lucrătorilor, beneficiile și pensiile cresc și ele. Acesta este sistemul belgian de indexare automată a salariilor introdus pentru a proteja puterea de cumpărare.

Salariile, beneficiile și pensiile din sectorul public sunt legate de un indice care, datorită unui coș de bunuri și servicii, reflectă orice creștere a costului vieții. Când prețurile cresc cu 2% peste ultima creștere, se declanșează o nouă reîncărcare de 2%.

Și muncitorii din sectorul privat, văd salariile crescând acest calcul nu este direct legat de indicele declanșator. Momentul creșterilor salariale din sectorul privat depinde de sectorul în care oamenii sunt angajați.

Inflația a fost de 4,08% în ianuarie, în creștere cu 0,92 puncte procentuale față de decembrie 2024. Creșterea declanșează o creștere de 2%.

Beneficiile și pensiile vor crește cu 2% în februarie. Salariile din sectorul public vor creste cu 2% in martie.

Rata inflației a crescut de la 3,16% în decembrie la 4,08% în ianuarie. Ce înseamnă asta pentru cheltuielile tale? Bunurile și servicii care costă în medie 100 de euro în ianuarie 2024, vă vor aduce acum înapoi sau medie de 104,08 euro.

Guvernul calculează inflația prețurilor unei game largi de produse și servicii. Unele dintre acestea au crescut în preț, în timp ce altele au scăzut.

(brusselstimes.com, vrt.be, alte)

03.02.2025

www.lapensie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *