sâm. ian. 18th, 2025

De la o vârstă bucatele ”grele” nu mai sunt bine suportate de către organism așa că am hotărât să vă recomand căteva rețete prin care să vă pregătiți un meniu ceva mai domestic de Revelion. Ieftine și ușor de preparat.

Putem pune în valoare salatele festive cu ingrediente care dau culoare sau savoare sau ambele. Citricele, nucile și fructele, legumele colorate sau rodiile sunt alegeri clasice. Totuși, un dressing mai special decât „oțetul” obișnuit va face diferența transformând chiar și cea mai simplă idee într-un produs culinar.

1. Reteta de vinaigreta cu miere
Merge bine cu toate salatele verzi mixte, cu legume verzi fierte, cu salata de cartofi

Ingrediente : 6 linguri de ulei de masline, 3 linguri de otet (otet alb sau de mere sau balsamic), 2 lingurite de miere,
1 lingurita de mustar, 1 lingura de ceapa tocata, putina sare si piper

Preparare: se amestecă mai întâi oțetul cu miere și muștar, se adaugă ceapa, sare, puțin piper și la sfârșitul se toarnă uleiul de măsline. Amestecă până se formează un dressing gros.

2. Reteta de vinegreta cu portocale, feta si nuci
Încercați acest dressing de sfeclă roșie, cu spanac fraged proaspăt și sos de salată amar

Ingrediente: 5 linguri de ulei de masline, 4 linguri de suc de portocale, 2 linguri de suc de lamaie, 2 linguri de branza feta rasa, 1 lingura de nuca rasa, 1/2 lingurita de cimbru, un praf de sare

Preparare: Se amestecă mai întâi feta cu uleiul de măsline, apoi se toarnă sucul de portocale, sucul de lămâie și, amestecând, se adaugă nucile, cimbrul și puțină sare.

3. Rețetă de dressing cu iaurt și brânză albastră
Este ideal pentru salate verzi, cu salata verde, pentru salata frantuzeasca sau broccoli si conopida la abur. I se potrivesc

Ingrediente: 25 g. brânză albastră topită cu o furculiță, 5 linguri iaurt, 5 linguri maioneză, 2 linguri oțet (de preferință alb), 1 linguriță muștar, 1 linguriță ceapă tocată, 1/2 linguriță zahăr, usturoi ras minim, piper

Preparare: Se amestecă mai întâi brânza albastră cu ceapa, zahărul, usturoiul, oțetul și puțin piper. Se adauga apoi mustarul, iaurtul si maioneza. Dați pansamentul la frigider timp de 1 oră înainte de utilizare.


Capcanele adeverințelor cu veniturile nepermanente


4. Reteta de dressing de rodie
Se potrivește bine cu salate proaspete, verzi, care conțin și fructe de rodie

Ingrediente: 80 ml ulei de măsline, 50 ml suc de rodie, 1 lingură suc de rodie (disponibil în comerț), 2 lingurițe muștar de Dijon, 1 lingură oțet de mere, 1 lingură eșalotă tocată (ceapă dulce). În lipsa muștarului de Dijon se poate și cu cel de Tecuci.

Preparare: Puneți toate ingredientele pentru dressing într-un castron mic și amestecați până la omogenizare.

6. Salată cu varză mov, sfeclă roșie și măr

     Ingrediente

  • 1 varză mov, curată
  • 100 gr. sfecla murata, scursa (sau 1 medie, cruda, curatata)
  • 1 măr roșu sau verde
  • 50 gr. nuci tocate grosier
  • niste patrunjel proaspat tocat
  • Pentru vinegretă
  • 1/2 cană ulei de măsline
  • 2-3 linguri de otet alb
  • 1/3 pudră de usturoi uscat (opțional)
  • putină sare

Preparare
Se toaca marunt varza, se taie marul si cubulete sau se lipeste sfecla rosie (sau o dai pe razatoare daca o folosesti cruda si o lasi la scurs).
Pune toate ingredientele într-un bol de salată. Adaugăți nuclee și amestecați.
Bateți ingredientele sosului într-un blender sau shaker și turnați peste salată. Se presară pătrunjel, se amestecă bine și se servește.
Notă
Folosiți oțet cu grijă în sos dacă aveți sfeclă murată, deoarece acestea conțin și oțet.

Poftă bună !

www.lapensie.ro 27.12.2024

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *