sâm. iun. 22nd, 2024
Prim-ministru Ucraina Denis Shmyhal

Prim-ministrul Denys Shmyhal a spus cum va actualiza guvernul sistemul de pensii și cum va funcționa sistemul de puncte pentru calcularea pensiilor. Shmyhal a anunțat acest lucru la o reuniune a Cabinetului de Miniștri, relatează agenția ucraineană de știri.
El a numit actualizarea sistemului de pensii una dintre prioritățile guvernului.

„Scopul principal este de a se asigura că fiecare pensionar ucrainean are o pensie de solidaritate nu mai mică de 30% din salariul său mediu în timpul vieții. Împreună cu componenta cumulativă, pe care intenționăm să o lansăm în 2025, aceasta va reprezenta cel puțin 50% din salariul mediu pe durata vieții”, a spus el.

Prim-ministrul a menționat că în 2024, 896 miliarde UAH vor merge la Fondul de pensii, ceea ce reprezintă cu aproape 125 miliarde UAH mai mult decât a fost în 2023 – acestea sunt fonduri pentru pensii, subvenții, asigurări sociale.

El a confirmat că de la 1 martie 2024 pensiile vor fi indexate.

„Anul viitor intenționăm să facem această indexare, la fel ca întregul sistem de solidaritate, mai echitabilă, mai clară și mai transparentă. În acumularea pensiilor, va fi introdus un sistem de puncte. Acesta va alinia disparitățile dintre pensionarii pensionați de mult timp și cei care au făcut acest lucru recent. În consecință, plățile către pensionarii care s-au pensionat mai devreme vor fi trase la nivelul modern”, a spus premierul.

Shmyhal a dezvăluit, de asemenea, cum ar funcționa.

„În fiecare lună, cetățenii angajați plătesc o contribuție la Fondul de pensii. Contribuția va fi transferată în puncte în funcție de raportul dintre salariul unei persoane și salariul mediu din Ucraina la acel moment. Dacă ați plătit contribuții dintr-un salariu care este media națională, primiți 10 puncte. Peste salariul mediu – obțineți, de exemplu, 12 sau mai multe puncte, mai puțin decât media – va fi mai mică de 10, de exemplu, 8 puncte. Apoi, aceste puncte vor fi transferate înapoi la pensie în fiecare an, în conformitate cu salariul mediu actual”, a explicat el.

www.lapensie.ro

01.01.2024

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *