mar. mai 21st, 2024
croatii revoltati de cresterea varstei de pensionare

 Cresterea pensiilor in UE si mai cu seama in Europa Centrala si de Est este puternic blocata de efectul pandemiei asupra economiilor statelor europene.

Prima ajustare a pensiei din acest an va fi mai mult decât modestă, doar o  jumătate de procent, ceea ce va aduce persoanelor cu o pensie medie cu doar 13 kuna mai mult decât au avut până acum.

Biroul Central de Statistică din Croația afirmă că, în a doua parte a anului 2020, salariile brute medii au crescut cu doar 0,8 la sută comparativ cu prima jumătate a anului și, pe măsură ce prețurile au stagnat în acea parte a anului comparativ cu prima, rezultatul este un creșterea modestă a pensiilor cu jumătate de punct procentual.
Pensiile sunt ajustate în funcție de cresterea salariilor și a inflației de două ori pe an, iar majorarea se plătește din aprilie și din septembrie.

Criza economica generata de pandemie se revarsă astfel și asupra pensionarilor, de unde este probabil să crească presiunea asupra Guvernului de a plăti o indemnizație unică COVID. Ministrul Josip Aladrović a declarat că decizia finală va depinde și de valoarea ajustării, adică de capacitatea financiară a bugetului de stat.

Deoarece prima ajustare va fi modestă și, deocamdată, va crește cheltuielile curente pentru pensii cu aproximativ 200 de milioane HRK, este posibil să existe loc pentru o plată unică în acea parte. Numărul beneficiarilor așa-numitei pensii naționale este, de asemenea, mai mic, ceea ce deschide și spațiu pentru redistribuire.
Asociațiile de pensionari au venit cu mai multe propuneri, ultima din spatele lui Matica și Uniunea Pensionarilor (278000 membrii si 359 de organizatii) este ca suplimentul unic să fie de 50, 100 și 150 de euro în funcție de pensie, dar partidul pensionarilor a cerut ca suma maximă este de 2.500 de kuna. În orice caz, ministrul Aladrović a spus că prima propunere va încărca suplimentar bugetul cu puțin peste un miliard de kuna. În ianuarie, Slovenia a plătit pensionarilor săi 130, 230 și 300 de euro, Polonia nu are un supliment Covid, dar va plăti pensiile a 13-a și a 14-a pensionarilor individuali cu cele mai mici venituri în suma individuală de aproximativ 2.100 de kuna. Ungaria anunță și plata celei de-a treisprezecea pensii .

Republica Cehă a plătit pensionarilor aproximativ 1.500 de kuna la un moment dat, Lituania 200 de euro, Belgia a plătit 50 de euro pe lună celui mai sărac grup, iar Bulgaria 25 de euro pe lună.

Surse: www.vecernji.hr, muh.hr ;

www.lapensie.ro 21.02.2021

By Ioan COVACIU

Consultant pensii naționale și internaționale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *