Pensia minima 2022, A XIII-a pensie, categorii de pensionari care primesc 13 pensii, cresterea pensiilor in 2022;
Declaratiile despre pensii nu pot fi decat despre majorare, fapt cunoscut inca din 1990. Daca inainte de 1990 pensionarii nu contau in „alegeri” , mai mult era bine stabilit, prin lege, ca pensiile si salariile nu pot creste cu un procent mai mare decat cota procentuala de crestere economica. Ei bine acum, cel putin, inainte de instalarea oficiala a celor care vor trebuie sa isi „tina” promisiunile din negocierile tripartite (PNL-PSD-UDMR) pentru formarea noului guvern au promis 11% crestere a punctului de pensie, pentru ca apropierea datei in care ar trebui sa semneze actul legislativ de crestere a pensiilor, procentul sa piarda 1% ajungand la 10% (tot in promisiuni).
Punct de pensie din ianuarie 2022
Daca, printr-o minune promisiunea se va respecta atunci valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca de la 1442 lei la 1587 lei .
Pensia minima din ianuarie 2022
Acum pensia minima este de 800 lei si este compusa din pensia efectiv calculata la care se adauga o indemnizatie sociala care acopera diferenta pana la 800 lei.
De retinut ! Indemnizatia sociala, care asigura pensionarului un venit minim de 800 lei se acorda numai daca pensionarul nu realizeaza sau primeste alte sume de bani de la buget, care adunate la valoarea pensiei cuvenite nu depasesc 800 lei. De asemenea indemnizatia sociala se acorda numai daca pensionarul are rezidenta in Romania, daca pensionarul isi schimba rezidenta in alt stat UE atunci va putea solicita indemnizatia sociala din noul stat unde si-a inregistrat rezidenta.
Printre propunerile rezultate din negocierile noului program de guvernare s-a promis o crestere a indemnizatiei sociale pana la maxim 1000 lei, astfel ca din 01.01.2022 pensia minima garaantata social ar trebui sa aiba valoarea de 1000 lei. Chiar si asa este sub valoarea promisa in legea 127/2019, prorogata acum pana la 01.09.2023.
A 13-a pensie
De cativa ani politicienii au cochetat cu acest vis al pensionarilor de a primi si a 13-a pensie daca tot primeau o data al 13-lea salariu. In UE exista state care acorda 14 pensii ( Austria spre exemplu) , daca nu ma insel pensiile suplimentare sunt acordate in lunile in care costurile cresc functie de sarbatorile religioase ( Aprilie si Decembrie). Acum sunt hotarati sa acorde o „pensie” in plus numita deocamdata indemnizatie .
Cine poate astepta a 13-a pensie ?
E clar ca nu ar refuzao nimeni ! Dar de asteptat pot sa o astepte cu mari sanse de a o primi (daca nu va fi altfel) toti pensionarii care vor avea o pensie din 01.01.2022 mai mica de 1600 lei. Cum poti verifica daca vei primi ? Daca pe cuponul tau de pensie valoarea punctajului mediu anual este mai mica de 1,00819 ( 1454 lei pensie acum) atunci va primi inca 1200 lei la o data stabilita de noul guvern.
Incasarea efectiva a noilor sume
Din trecut ( ca e mai sigur, nu schimba nimic) cunoastem ca plata pensiei se face pentru luna curenta si nu pentru luna trecuta, dar in cazul in care legiuitorii ( cei care promit acum) nu reusesc sa puna in legea noile modificari pana la 15 decembrie 2021, practic nu va exista posibiiitatea tehnica ca majorarea pensiilor sa fie incasata pana la 15 ianuarie, astfel ca cel mai probabil majoararea cu 10% si crestrea pensiei minime sa se incasesze retroactiv in 1-15 februarie 2022. Plata drepturilor se va face pe caile cunoscute acum:posta sau cont bancar.
Plata celei de a 13-a pensie se va face, cu siguranta, mai tarziu deoarece va trebui stabilita luna de acordare.
Efecte ‘adverse’
Ca intotdeauna vor fi pensionari care vor avea anulate cererile de acordare a ajutoarelor de caldura etc datorita cresterii pensiei. Ai 1601 lei nu mai primeste 1200 lei adica a 13-a pensie spre exemplu.
Mai jos declaratia domnului Ciuca Nicolae cel mai probabil viitorul primmistru al noii coalitii.
Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Pentru detalii si posibilitati de a afla care sunt veniturile ce vor putea fi accesate de pensionari in 2022 scrie la contact@lapensie.ro .
IOAN Covaciu
20.11.2021
Bună ziua am si eu o întrebare:daca as cumpăra 5 ani de vechime sa ajung la 15 minima in Romania …adunati la cei din italia…… Acești 5 ani cuparati sint valabili si in Italia .???
Stimata Elena, stagiul de cotizare ce se poate cumpăra retroactiv pentru maxim 6 ani indiferent de perioada cuprinsă intre 18 ani si varsta curenta, a fost reglementat prin OUG 163/2020. Trebuie reținut că se pot cumpăra retroactiv doar perioadele în care nu ați avut cotizare, atât în România cât și in alte state ale UE sau cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare. Costul pentru 1 lună de stagiu este de 25% din salariul minim brut pe economie în vigoare la data la care se încheie contractul de asigurare cu casa de pensii. Acum costul pentru 1 lună este de 638 lei indiferent de anul sau perioada care se recuperează. Stagiul de cotizare astfel recuperat se poate valorifica doar la pensia pentru limită de vârstă. Da, vechimea este recunoascută și de Italia și de către oricare stat cu care România are incheiat acord sau din UE. Pentru alte detalii reveniți la contact@lapensie.ro .
Ami puteti spune va rog daca mama mea are varsta de pensionare da nu a lucrat numai 5 ani ar putea lua pensie multumesc
Stimată Mariana, din păcate nu, deoarece sunt necesari minim 15 ani de stagiu (vechime in muncă in care s-a achitat CAS- Contributia de Asigurari Sociale). Pentru detalii reveniți la contact@lapensie.ro .
Buna ziua,stimate domn ,am vechime de 10 ani cotizati, varsta de 63 ani sunt mama a trei copii,fara alte surse de venit,pot beneficia si eu de o indemnizatie minima ? Cu respect ce ma sfatuiti …
Stimată Cecilia,
Legea 263/2010-legea pensiilor în vigoare stabilește la Anexa Nr. 5 un minim de 15 ani stagiu de cotizare (vechime) pentru a vă putea pensiona. Stagiul lipsă se poate cumpăra.
Pentru detalii și ajuor vă rogg să rveniți la contact@lapensie.ro. Legea 127/2019 care prevede reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut 3 sau mai mulți copii până la minim 16 ani va intra în vigoare cel mai probabil la 01.09.2023.
Buna ziua daca nu ai cotizat poți să ieși la pensie
Stimată Stanca Otilia Petruța, singura posibilitate de incasare a unei pensii fără ca beneficiarul să cotizeze este doar în cazul pensiei de urmaș și a pensiei de invaliditate pentru accidentele produse în activitatea de voluntariat.
Bună ziua ,
Domnule Covaciu .
Am 2 copii minori care primesc din anul acesta pensie de urmaș. Suma este de 13 lei pentru amândoi. Eu locuiesc cu ei în alt tara . Deci suma pana în 1000 lei nu se da dacă nu am rezidenta in România. Dar va întreb, nu suntem și noi cetatenie romani ?! Ca doar au cetatenie romana ,eu am aplicat pentru pensie de urmaș din România dece nu este egal la toți chiar de sunt în alt stat? Aici nu primesc nici pensie nici un venit de la stat Muncesc .
Mulțumesc
Stimată Vera, aveți dreptate, dar deocamdată legislația care prevede asistență socială ( la fel ca în orice stat UE și nu numai) doar pentru cetățenii rezidenți indiferent de naționalitate. Este important să solicitati acest sprijn din statul în care aveți acum rezidența. Altfel imediat ce reveniți în țară veți primi diferența până la 1000 lei. Pentru detalii si informații suplimentare reveniți la contact@lapensie.ro .
Buna seara! Am 35 de ani, pot sa beneficiez de pensie de invaliditate daca nu am muncit nicio zi? Mentionez ca am urmat cursurile de zi ale unei facultati si am luat examenul de licenta.
Stimat Luca Laurențiu, perioada studiilor superioare realizate cu frecvența ”la zi” încheiat cu licență este stagiu de cotizare validat în sistemul public de pensii din România ca stagiu asimilat. Accesarea pensiei de invaliditate se poate face printre alte condițiii dacă există stagiu de cotizare inclusiv stagiu asimilat. Urmare se poate.
Sunt născută în 1975 și am vechime de 22 de ani când pot sa ies la pensie?
Nu mai devreme de 63 ani și mai devereme dacaă aveți realizați ani în grupe superioare de muncă.